OM BODY BUTTERS


Ett body butter är just som namnet låter påskina, ett nästan 100-procentigt fett. Dr Hardmans body butters innehåller bara för huden viktiga ingredienser, och ibland växtextrakt eller eteriska oljor som dofttillsats. De flesta dofterna kommer dock från huvud­ingredienserna som t.ex. kakaosmöret.
Eftersom Hardmans body butters inte innehåller kemikalier som stabiliserar produktens konsistens så reagerar de på omgivningens temperatur. Jämför t.ex ett matfett som smör. Smör smälter i solen och blir väldigt hårt i kylskåp. Likaså Dr Hardmans body butters.

DrHardman citrus body butter
DrHardman citrus body butter

Alla våra body butters är vispade. Detta gör konsistensen användarvänlig och produkten lättbredd i rumstemperatur 17-22°C. Ett vispat body butter innehåller luft, liksom vispad grädde, och väger följaktligen mindre än en ovispad produkt.
Eftersom Dr Hardmans alla produkter är fria från konserveringsmedel, säljer vi produkterna i sådana mängder, att de beräknas ta slut inom 2 månader vid daglig användning.
Om du inte använder ditt body butter varje dag, är det bra att förvara det i kylskåp. Kom i så fall ihåg att ta ut produkten för uppvärmning till rumstemperatur i god tid före användning.

Ett body butter som kommit åt att smälta i ett för varmt badrum/ varm bil, har inte gått förlorat! Du kan fortsätta att använda den så länge produktens doft är oförändrad och perioden av överhettning kort. Luktar produkten illa, bör den slängas!

Dr Hardmans body butters:
No 22 Calming Shea Butter
No 23 Citrus Body Butter
No 24 Cocoa Body Butter
No 25 Mango Body Butter
No 26 Rose Body Butter

Upp


Utan konserverings­medel


I detaljhandeln finns så gott som inga hudvårdsprodukter utan konserveringsmedel. Inställningen till en hud/hårvårdsprodukt är att den i princip skall gå att använda så länge det finns nåt kvar i burken/tuben. Detta, trots att de flesta hudkrämer innehåller fetter och andra ingredienser som inte borde lagras i åratal före användning.

Vad som krävs från konsumentens sida är en ny inställning till hudvårdsprodukter. Salvorna och krämerna är mat och skydd för kroppens största organ, din hud, och borde alltid vara färska.
Dr Hardmans hudkrämer är färska och utan konserveringsmedel och bör behandlas och beaktas som livsmedel snarare än som traditionella hudvårdsprodukter. I Finland är det ännu ovanligt att köpa salvor/inpackningar utan konserveringsmedel från en kyldisk. Medvetenheten bland konsumenterna ökar hela tiden och detta kommer snart att ändra.

Alla ingredienser som används i Dr Hardmans produkter har en hållbarhet på 1-2 år. God produktionshygien och steriliserade förpackningar ger en minimi hållbarhet för kylförvarade obrutna förpackningar på 5-6mån. Efter att produkten öppnats finns alltid risk för kontaminering = använd gärna allt ditt body butter inom 3 mån efter öppning.
Relatera hållbarheten till ett paket smör istället för att tänka standard hudkräm från affären.
Body butters som används dagligen behöver inte kylförvaras. De tar då slut tillräckligt fort. De krämer som innehåller vatten är mer känsliga än de som är 99-100% fett.

Dr Hardman erbjuder er hudvård utan extra kemikaliebelastning. Konserveringsmedel och stabiliseringsmedel är normalt inte farligt för huden/dig, men bland dem finns många debatterade ämnen och svaga allergener. Dr Hardmans filosofi är dock att huden, ditt största organ, har lika mycket rätt till färsk och ekologisk mat som din mage och tarmkanal!

Det finns dock ingredienser, som bara inte går att köpa okonserverade. Se kapitlet om växtextrakt nedan.

Upp


Utan emulgeringsmedel


Emulgeringsmedel/stabiliseringsmedel är kemikalier som håller ihop vatten- och fettfasen i en creme samt tillför produkten stabil konsistens vid olika temperatur.
Eftersom de flesta av Dr Hardmans produkter innehåller mycket lite eller inget vatten, är behovet av emulgeringsmedel litet.
Den normala salvan/cremen du köper i dagligvaruhandeln, innehåller mer än 50% vatten. Då är det lätt att förstå behovet av emulgeringsmedel.

Dr Hardman använder inte emulgeringsmedel eller andra stabilisatorer som inte är nyttiga för huden. Alla våra krämer är väldigt koncentrerade i relation till dagligvaruhandelns motsvarande. Från oss får du enbart aktiva ingredienser samt den lilla mängd vatten din hy behöver.
Använd alltså Dr Hardmans krämer sparsamt!

Upp


Om fyto­aromatiska oljor


Dr Hardmans fytoaromatiska oljor är inte som din vanliga ansiktsolja. Våra koncentrerade ansiktsoljeserum är utformade för att ge näring åt huden samtidigt som de stöder behandling av specifika problem. Med vegetabiliska oljor och organiska botaniska extrakt av högsta kvalitet ger fytoboostern dig en kraftfull dos av näringsämnen och vitaminer samt en delikat arom.

DrHardman ansiktsoljor
DrHardman ansiktsoljor

Fytoaromatiska ansiktosoljor kan användas på många olika sätt:

 • Som en potent hudkräm - ansiktsoljorna kan appliceras direkt på huden, på ansikte och hals precis som en vanlig hudkräm. Lätta och silkeslena absorberas de snabbt av huden och lämnar den mjuk och smidig.
 • Som vitamin-boost för någon annan kosmetisk produkt - Dr Hardmans ansiktsoljor är rika på vitaminer och vikiga näringsämnen och kan användas som tillskott för att förbättra egenskaperna hos i stort sett alla masker, krämer och lotioner. Den behagliga aromen från ansiktsoljorna kan också användas som aromterapi blandade i doftfria produkter.
 • Som ansiktsmassageolja - näringsrika oljor som motverkar acne passar ypperligt för en effektiv ansiktsmassage.
 • Som makeup primer - Dr Hardmans ansiktsoljor skapar en perfekt grund för din make-up bas utan silikoner eller andra syntetiska ingredienser.
 • Som näringsrikt serum - fytoboosters tillför huden vitaminer och viktiga näringsämnen direkt från råvarorna och kan med fördel användas för att behandla olika hudåkommor precis som ett vanligt serum.
 • Som mild aromaterapi - fina aromer från naturliga och ekologiska växtextrakt ger den traditionella aromaterapins fördelar men lämpar sig också för känsliga hudtyper.

Dr Hardmans phytoboosters:
No 30 Clarified
No 31 Youthful Glow
No 32 Serendipity

Upp


Om schampo i bit


Schampo i bit är ett ekologiskt tvålbaserat schampo gjort på organiska växtoljor, örter och eteriksa oljor. Det innehåller inga konserveringsmedel, syntetiska dofter, färger, mineraloljor eller ytaktiva ämnen såsom SLS (natriumlaurylsulfat) eller SLES (Sodium Laureth Sulfate). Schampo i bit skapar inget plastavfall eftersom det säljs i bit och är lätt att ta med på resor (också flygresor) eftersom det inte är en vätska.

Schampo i bit är tvålbaserat och beter sig lite annorlunda än schampo som innehåller ytaktiva ämnen. Tvål är ett milt tvättmedel skonsamt mot hårbotten. Många användare har blivit av med kliande hårbotten och mjäll efter att de bytt till schampotvål. Tvålbaserat schampo gör håret fluffigt och de flesta användare behöver efteråt inga stylingprodukter alls. Håret är ändå lätt att styla.

Endel användare kan uppleva att håret blir klibbigt av bitschampo då de påbörjar användningen. Ge inte upp! Klibbigheten bör försvinna efter ett par tre tvättar då håret vant sig med produkten. Shampobiten är en superprodukt med tusentals nöjda användare också i Finland! Ge den en chans!

citrus shampoobar
citrus shampoobar

Såhär använder du schampo i bit:

Blöt håret noggrant med varmt vatten (skummet blir bättre i varmt vatten), och blöt också schampobiten. Gnid schampobiten mot håret så länge att skummet är rikt överallt. Se till att du får ordentligt med lödder i nacken, särskilt om du har långt hår. Tillsätt lite varmt vatten i håret, om det känns som att löddret inte vill ta sig. Du kan också göra en kort mellansköljning och löddra upp igen, om det känns som det skulle behövas.
Då löddret är rikt, massera hårbotten ren med fingertopparna och skölj därefter håret noggrannt med varmt vatten. Handdukstorka och tillsätt balsam eller annan vårdprodukt vid behov.

Förvara din schampobit som en vanlig bit tvål på ett luftigt underlag där vatten rinner av väl.

Plus och minus med schampo i bit:

 • Ekologiskt och biologiskt nedbrytbar
 • Inga syntetiska tensider som kan torka ut hårbotten och orsaka hudirritation
 • Håret blir fluffigt och luftigt
 • Håret är lättare att styla
 • Håret blir böjligt
 • Mängden avfall är minimal
 • Är lämpligt för hela familjen
 • Schampo i bit är mycket drygt, så att det kommer att vara billigt att använda
 • Biten är bekvämt att bära med sig. Den väger inte mycket och är praktisk i samband med flygresor (eftersom den inte är flytande)
 • En produkt som tillverkas i Finland
 • Kan i början förorsaka klibbighet (använd hårskölj som tar bort klibbighet)
 • Endel användare kan ha svårt att bli av med klibbigheten (detta är mycket sällsynt, för majoriteten av användarna passar schampobiten direkt från den första användningen utan nån klibbighet)
 • Om schampobiten förvaras i konstant väldigt fuktiga eller varma utrymmen (t.ex. utebastun där tvättrum/bastu finns allt i ett) kan schampobiten bli väldigt mjuk och till sist smälta.
 • Passar inte så bra för starkt färgade hår. Färgen tvättas ur fortare, och färgat hår kan behöva ett mer vårdande schampo.
DrHardman shampoobar
DrHardman shampoobar

Om schampobiten lämnar håret klibbigt, hur får jag det att fungera?

När du börjar använda schampobiten kan ditt hår kännas klibbigt. Detta är en effekt av hårtyp, behandlingar, tidigare hårvårdsprodukter etc.
För endel människor fungerar produkten perfekt omedelbart, medan andra kan få tvätta många gånger innan det känns bra. Behandlat hår är mer poröst och tvålrester kan lättare fastna i det och göra att det känns klibbigt.

Instruktioner för att stävja denna klibbighet:
Se till att du jobbar upp ett rikt lödder över hela håret, också i nacke och toppar. En mellansköljning kan hjälpa för bättre skum. Produkten löddrar bättre i varmt än kallt vatten. Skölj håret noggrant med varmt vatten. Handdukstorka lätt.

Vårda håret med Dr Hardman's Aloe Vera balsamspray eller alternativt, en blandning av äppelcidervinäger och vatten (ca. 2 dl vatten och 20-30ml vinäger). Vinägervattnet skall sköljas ur. Se också till att det fördelas jämt i håret. Detta kommer snabbt att hjälpa mot klibbighet.
Du kan också göra en starkare vinägerskölj än receptet ovan, för att bli av med klibbighet snabbare. Eller testa en för-skölj innan hårtvått med bakpulver: 1msk bakpulver och 250 ml vatten. Tvätta håret som vanligt efteråt.
-Eller grön lera som djuprengöring av håret: Leran masseras in i fuktigt rent hår och får verka i 30 min. Tvätta lätt med schampobit och avsluta med Aloe Vera balsamspray.
-För rikligt skum kan du också pröva på att tvätta håret med en svamp.

Behöver jag ett balsam efter schampo i bit?

Till långt hår rekommenderas alltid ett balsam, eftersom topparna i långa hår slits. Använd ditt vanliga balsam, eller Dr Hardmans Aloe Vera balsamspray. Aloe Vera balsamsprayen återställer hårets naturliga sura pH och morverkar klibbighet, ifall du upplevt sådan.

Dr Hardmans hårvårdsprodukter:
No 55 Shampoo Bar Citrus
No 56 Aloe Balsam Spray

Upp


Om växtextrakt


Växtextrakt är koncentrat från växter, frukter, blommor och örter. Framställningen sker på olika sätt beroende på råvara, men tillvägagångssättet är skonsamt så att näringsvärdena bevaras. De flesta växtextrakt är destillat eller macererade (uppblötta/mosade) växtdelar urlakade i vatten/glycerin och sedan koncentrerade.
Eftersom färska råvaror i vatten/glycerin inte håller länge, tillsätter alla producenter konserveringsmedel i extrakt. Eftersom extrakten är koncentrat och mängden extrakt i slutprodukten oftast rör sig runt 1% eller under, kräver lagstiftningen inte att ingredienser i ingredienser vars koncentration i slutprodukten är minimal tas med i slutproduktens ingredienslista.
Detta igen innebär att alla produkter, ekologiska eller inte, som innehåller växtextrakt högst antagligen också innehåller en väldigt liten mängd konserveringsmedel. Ett undantag är oljebaserade extrakt som t.ex det aloe vera extrakt Dr Hardman använder i alla hudoljor och hudkrämer. Oljan gör extraktet självkonserverande, och dessa extrakt kan därför säljas utan tillsatta konserveringsmedel. Problemet med olje-extrakt är att alla växters aktiva substanser kanske inte är fettlösliga, och därför är flertalet växtextrakt vatten/glycerin eller alkoholbaserade.
Ett litet räkne-exempel: Kaliumsorbat E202 är ett vanligt konserveringsmedel i livsmedel och växtextrakt.
En fullvuxen person får konsumera kaliumsorbat 25mg/kg kroppsvikt och dygn enligt den europeiska toxikologiska säkerhetsgränsen. Grönt te extrakt innehåller 900ppm (parts per meillion) kaliumsorbat. Om en 100ml flaska ansiktsvatten innehåller 0.5ml grönt te extrakt, så innehåller den slutliga produkten (hela flaskan) 0.45 mg kaliumsorbat. Detta är försvinnande lite (jämfört med dygnsdosen för t.ex. en person som väger 70 kg på 1750 mg kaliumsorbat/dygn), men beklagligtvis inte noll. Dr Hardman vill speciellt uppmärksamma er som inte tål citronsyra, att undvika produkter med växtextrakt. Citronsyra, kaliumsorbat och phenoxyethanol är vanliga konserveringsmedel (och surhetsreglerande medel) i växtextrakt.
Växtextrakt tillför i varje fall hudvårdsprodukter så många nyttiga egenskaper, att ibland är det befogat att använda glycerin- och vattenbaserade växtextrakt, trots den mikroskopiska mängd konserveringsmedel de tillför slutprodukten. Dr Hardman använder dock aldrig ingredienser med konserveringsmedel som huvudingredienser. T.ex alla hydrolat (blomvatten som används i ansiktsvattnen) är fria från konserveringsmedel.

Nedan listat Dr Hardmans produkter där också alla mikroingredsienser är fria från konserveringsmedel:


Muslinduken


Dr Hardman's Gentle Face Wash Powder
Dr Hardman's Gentle Face Wash Powder

Muslinduken är en duk i 100% bomull avsedd för ansiktsrengöring. Namnet härrör sig från sättet duken är vävd på. Muslinduken förbättrar resultatet vid hudrengöring då den är aningen grov och försiktigt exfolierar huden. Med en duk kommer du också åt besvärliga ställen bättre och kan lättare rengöra dessa, som t.ex. näsvingar och hårfäste. Duken lämpar sig för alla hudtyper, men pga sin ringa grovhet rekommenderas den inte för det känsliga området runt ögonen eller mycket känslig hud.

Användning:
Applicera rengöringsmedel för ansiktet. Torka smuts och smink försiktigt i cirkulära rörelser med duken som fuktats i varmt vatten. Om det behövs, skölj duken emellanåt. Efteråt lönar dig sig alltid att avsluta med ansiktsvatten. Muslinduken fungerar också bra tillsammans med oljerengöringsprodukter. Rengör duken efter användning och lägg på tork. Efter tre fyra användningar rekommenderas maskintvätt i 40°C. Man kan också desinficera duken i kokande vatten. Vid daglig användning lönar det sig att ha 2-3st dukar, så det alltid finns en ren duk tillhands.
Storlek: ca 25 x 25cm.

Använd gärna muslinduk tillsammans med dessa produkter för bästa effekt och resultat:

Upp


Om Dr Lotta Hardman


Läs artikeln "Dr Hardman bytte maskar mot kräm" (publicerad på Place2Go, 18.12.2018 @ raseborg.place2go.fi )

Doktor i genetik och populations­biologi från Helsingfors Universitet, magister i cellbiologi från Åbo Akademi med kemi och biokemi som biämnen.
Jobbar just nu som webutvecklare på JCO Digital i Ekenäs och tillverkar Dr Hardmans hudkrämer på min fritid.

Sökte länge utan resultat efter hud- och hårvårdsprodukter utan extra kemikalietillsats. Även ekologiska hudvårdsprodukter tillverkade i Skandinavien innehåller emulgerings- och konserveringsmedel. Jag vill använda färska hudvårdsprodukter av högsta kvalitet utan extra kemikaliebelastning. Fanns inget att köpa, så tillverkade dem själv! Jag vet att andra också delar mitt intresse och gärna använder Dr Hardmans produkter. Huden är ditt största organ. Ge den ren mat!

Lotta Hardman och geten Per

Bild: Janica Söderlund/MrMedia

Upp

Frågor?

Ring 0407642085
Skriv lotta.hardman@gmail.com